Waarom Barrevoets

In onze maakbare wereld gaan wij op weg met alles wat we mee kunnen nemen: de smartphone met GPS in de ene hand, de pinpas in de andere hand, degelijke schoenen aan om het ruige terrein te verkennen en op de rug een camelbag, om ons tenminste van vocht te kunnen voorzien. Wij gaan goed voorbereid op weg zodat we zeker zijn dat we tegenslagen kunnen opvangen. Dat doen we niet alleen als we op vakantie gaan, maar ook als we werk zoeken, verhuizen, veranderen van sportclub, auto, of dieet. We willen  weten wat we tegen kunnen komen en hoe we daarop kunnen reageren.

IMG_5180-1Jezus zendt 72 leerlingen 2 aan 2 het land in (Lucas 10:1-12.). Zij  reizen zonder de meest noodzakelijke zaken. Er staat niet dat de 72 leerlingen Barrevoets op reis gingen. Of Jezus dit wel of niet bedoelde maakt de tekst niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is: de leerlingen zullen op hun reis aangewezen zijn op de hulp van anderen.

De leerlingen konden noch hun weg, noch hun overnachting, noch hun voorzieningen uitkiezen. Zij hadden geen geld bij hun en geen spullen om te kunnen overnachten. Ze zijn afhankelijk van de grillen van de wereld en de hulp van God. Door Barrevoets te reizen blijven zij gericht op Hem die voor hen zou zorgen.

Daarnaast zijn er ook praktische redenen om Barrevoets te gaan. Je voelt namelijk waar je over loopt. En dat is niet altijd even prettig. Maar ook de stekeligheden wennen, al blijf je ze wel voelen. Barrevoets lopen stompt je niet af. Als het regent worden je sokken niet nat, dus zompige voeten na de bui blijven uit. Blijvend voordeel is dat je je schoenen ook niet hoeft te verzolen. Maar er is niets heerlijkers dan op een ochtend Barrevoets door het natte gras te lopen. Het kriebelt, het is fris, het maakt je wakker en alert. Je weet dat je leeft. Daarom Barrevoets.